10 Ocak 2015 Cumartesi

Bakım Yönetim Sistemi (BYS) Projesi II. Fazı Tamamlandı.

20.04.2012
ANKARA


http://www.euas.gov.tr/Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=185&lst=HaberlerListesi

Bakım Yönetim Sistemi (BYS) Projesi, EÜAŞ’ta APK Daire Başkanlığı, Ar-Ge Müdürlüğü bünyesinde yürütülmekte olan bakım ve bakıma esas tüm faaliyetlerin belirli bir sistem yaklaşımı çerçevesinde modern çağın gereklerine uygun bir biçimde ve merkezi yapıda, web tabanlı erişimli bilgisayar destekli yürütülmesi amacıyla yapılmakta olan bir projedir. 

BYS Projesinin I.Fazı 17 Ocak 2007 tarihinde başlamış olup Ekim 2007’de tamamlanmıştır. I.Faz’da sistematik modern bakım yönetim sistemine uyum kapsamında standart iş geliştirme prosedürü uygulanmıştır. 

Temel amaç EÜAŞ için gerekli olan bakım yönetim sisteminin iyi uygulamalarının incelenmesi ve kurumumuza aktarılması için gerekli hususların belirlenmesidir. İdeal durum analizi, mevcut durum analizi ve ikisinin karşılaştırılması ile elde edilen fark analizleri (Gap Analysis) yapılarak 101 adet eksiklik listelenmiştir. Söz konusu eksikliklerin giderilmesine yönelik olarak Şirketimizin bakım konusundaki politikasını ve vizyonunu ortaya koyan “EÜAŞ Bakım Yönetim Sistemi Strateji Belgesi”, EÜAŞ Yönetim Kurulu tarafından 13 Mart 2008’de imzalanmış ve yürürlüğe konmuştur. Bu belge ile ilk kez BYS Ana Politikası aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır;
 
 BYS_doc.jpg
 
Strateji Belgesi ile birlikte II. Faz çalışmaları başlamış, TAI (TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)’nin uyguladığı Bakım Yönetim Sistemi başarılı bulunarak EÜAŞ için model olarak seçilmiştir. Pilot santraller olan Seyitömer, Tunçbilek ve Orhaneli santrallerinde bakım yönetim sistemi kurulması konusunda TAI’nin kardeş kuruluşu olan HAVELSAN (Hava Elektronik Sanayi ve Tic. A.Ş.) ile 14 Kasım 2008’de sözleşme imzalanmış ve II. Faz uygulama fazına geçilmiştir.
Bakım yönetim sistemi insan kaynaklarından yazılıma, süreç yönetiminden eğitim programına kadar uzanan farklı pek çok unsurun bileşiminden oluşan bir “sistem”dir. 
 
Bu çerçevede oluşturulan BYS Projesi Sözleşmesi bünyesindeki teknik şartname temelde altı iş paketinden oluşmaktadır:
1)  Süreç yönetimi ve doküman piramidi;
2)  Bakım altyapısı teslimatı;
3)  BYS-yazılım ve donanım gereksinim süreci teslimatı;
4)  İnsan kaynakları yönetimi ve örgütsel tasarım teslimatı;
5)  BYS’ ye yönelik eğitim programı teslimatı;
6) Bölgesel merkezli tam bakım anlaşması şartnamesi teslimatı;
Kullanım lisansı tüm santraller için alınan BYS Yazılımı içinde 36 ayrı performans kriteri ve kullanıcılara yönelik sağlanan birçok ekran ile Bakım Yönetimini daha standart bir metoda dayalı ve izlenebilir bir hale gelecektir. BYS’nin en önemli getirilerinden biri de üst düzey yönetime sağlayacağı karar destek mekanizması desteği olacaktır. Bu sistemle birlikte EÜAŞ’ta santral bakımı konusunda Öneri Sistemi, Kök Sebep Analizi ve Kalite Çemberi uygulamaları ortaya çıkacak ve bunlar kurumsal kültürün bir parçası olacaktır.
 
A.T. Kearney’s and Industry Week’s dergisinde yayınlanan bir rapora göre (558 sayılı yayın) Firmalarda bilgisayar destekli bir bakım yönetim sistemi uygulandığında elde edilecek kazanç;
     ·         28.3% Bakım kalitesinde artış
     ·         20.1% Plansız duruşlarda azalma
     ·         19.4% Malzeme giderlerinde azalma
     ·         17.8% Stoklarda azalma,
şeklinde olacak olup BYS projesi kapsamında da yukarıda belirtilen kazanımların elde edilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu faydaların görülebilmesi için sistemin tüm santrallerde uygulanması ve 3 yıllık bir kullanım süresinin tamamlanması öngörülmektedir.
 
Sonuç olarak 10.04.2012 tarihi itibari ile Genel Müdürlük Makamınca Geçici Kabul Protokolünün onayı ile birlikte BYS Projesine ait tüm iş paketleri, deneme işletmeleri ve Geçici Kabul Süreci tamamlanmış bulunmaktadır. Yakın bir zamanda BYS Uygulama Yönetmeliğinin de hazırlanması ve uygulamaya konulması planlanmaktadır.
 
Ar-Ge Müdürlüğü, Bakım Yönetim Sistemi proje grubu olarak, proje çalışmalarında desteklerini bizden esirgemeyen başta Genel Müdürümüz Halil ALIŞ ve nezdinde diğer katkıda bulunan tüm üst düzey yönetici ve amirlerimize, sahada bizlerden desteklerini esirgemeyen Seyitömer, Tunçbilek ve Orhaneli Termik Santralleri İşletme Müdürlüklerine ve personeline, BYS proje grubunda görev yapan genel merkez personeline ve yüklenicimiz Havelsan A.Ş.’ye teşekkür ederiz.
Nisan 2012