10 Ocak 2015 Cumartesi

Termik Santral Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi Geliştirilmesi Projesi (PERİDRİS)

TERMİK SANTRAL PERFORMANS İZLEME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ(PERİDRİS) TOPLANTISI YAPILDI

http://www.euas.gov.tr/Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=265&lst=HaberlerListesi

08.01.2013


YATAĞAN/MUĞLA
 
Termik Santral Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi Geliştirilmesi Projesi (PERİDRİS) Toplantısı ve Saha İncelemesi Yatağan Termik Santralinde Gerçekleştirildi.
 
Kurumumuzun ana faydalanıcı olarak Müşteri Kurum olduğu, Ar-Ge Müdürlüğümüz işbirliği ile TÜBİTAK-MAM ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan 110G092 nolu "Termik Santral Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi Tasarımı ve Uygulaması (PERİDSİS)" isimli proje kapsamında, Yatağan Termik Santralinde yapılacak çalışmaları belirlemek amacıyla 24.12.2012 tarihinde bir geniş katılımlı toplantı ve santral saha incelemesi düzenlendi.
 
Ana amacı santralin performansını ve gelirini artırmak için santral performansını etkileyen mekanik, hidrolik ve termodinamik parametreleri santral bazında ölçerek izleyecek ve böylece santral toplam performansının (santral güç ve veriminin) olması gereken referans performanslar ile karşılaştırmasını sağlayacak santral performans izleme ve değerlendirme sistemi tasarlamak ve bunu bir santralde uygulamak olan proje ile ilgili çalışmalar 01.03.2011 tarihinde Ambarlı Termik Santralinde başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca bu proje kapsamında Yatağan Termik Santralinde sistemin tasarımı yapılacaktır.
 
Proje kapsamında 24 Aralık 2012 tarihinde Yatağan Termik Santralinde proje ile ilgili bilgilendirme toplantısı ve santral saha incelemesi gerçekleştirildi. Çalışmaya Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Ali DEĞİRMENCİOĞLU ve diğer yetkili personel ile Ar-Ge Müdürü Dr. Mehmet BULUT, Ar-Ge Müdürlüğünden Teknik Şef Umut DÖNER, Endüstri Müh. Mustafa KARAGÖZ ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. H.Hüseyin ERDEM yönetimindeki YTÜ ve TUBİTAK proje ekibi çalışanları katıldılar.
 
Toplantı, katılımcıların kendilerini tanıtmasıyla başladı. Proje Yöneticisi Doç. Dr. H.Hüseyin ERDEM’in PERİDSİS projesini anlatan bir sunumuyla devam eden toplantıda proje yürütücüleri santralin startup değerleri, dizayn değerleri ve işletme şartları hakkında bilgi ve doküman talep ettiler. Ayrıca projenin bir paketini oluşturan; santralin performansını ve verimi etkileyen en önemli ekipmanlardan biri olan kazandaki boru bataklıkların, malzeme deformasyonlarının, kazan içi homojen olmayan yanmanın nedenlerini araştıracak olan yürütücü kurumlar, incelemek üzere daha fazla patlamış boru örneklerine ihtiyaç duyduklarını belirttiler.

Yatağan Termik Santralinde Talep Edilen Bilgiler;
 
·         Ünite Geçici ve Kesin Kabul Performans Test Eğrileri
·         Türbin ve Kazan Kontrol Sistemleri
·         Türbin Reglaj Sistemleri
·         Ölçme yerleri ve ölçüm sayıları
·         Eko çıkışı ve gaz debisi, sıcaklık ölçümleri
·         Buhar debileri ve püskürtme suyu debileri
·         Degazör ve kondenser make-up debileri
·         Ön ısıtıcı buhar ve su tarafı basınç ve sıcaklıkları
·         Kalibrasyon
·         Kömür numune alma zamanı ve yeri
·         Değirmen Bunkerleri
·         Değirmenlere verilen kömür debisi ölçümleri
·         Kömür örnekleme ve alt ısıl değerleri
·         Mevcut kazan ve türbin işletme föyleri
·         Kazan ve türbin işletme talimatları
·         Baca gazı emisyon değerleri

Toplantı bitiminde yürütücü kurumlar tarafından talep edilen bilgi ve dokümanlarla ilgili olarak santralin kumanda kontrol odası ziyaret edilerek, santralde takip edilen sinyaller hakkında bilgi alınmıştır. Kumandaya gelmeyen ölçümler belirlenerek ek ölçüm yapılacak yerler tespit edildi. Ayrıca proje grubu, santral çalışanları tarafından bakım amacıyla açılmış olan santral türbini detaylı olarak incelendi.

Günün sonunda santral ekibi proje yürütücülerinin proje ile ilgili istedikleri doküman ve bilgileri proje ekibiyle paylaşarak, bazı dokümanların birer kopyasını bazı dokümanlarıysa elektronik ortamda proje ekibine verdiler.
 
Yatağan Termik Santralinde 24 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen PERİDSİS projesi toplantısı ve saha incelemesi sonucunda:

  • Proje Grubu üyeleri Yatağan Termik Santrali çalışanlarıyla tanışarak onları proje hakkında bilgilendirdi.
  • Projenin amaçları ve her iki tarafın projeyi algılayış biçimleri tartışıldı.
  • Projenin Yatağan Termik Santrali ayağında yapılacak çalışmalar planlandı.
  • Santralin Türbini Proje Grubu tarafından incelendi.
 
Ar-Ge Müdürlüğümüzce, çalışmalarına aktif olarak katılım sağlanan ve büyük önem verilen proje sonunda, geliştirilecek "Santral Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi" ile santral performansını etkileyen ekipmanlar üzerinde yapılacak olan izleme sonucunda ve mevcut çalışma şartlarında ekipmanlardan beklenen performanslar doğrultusunda, operatöre ekipmanların performans seviyeleri hakkında bilgi verilecektir. Performanstaki bozulmaya sebep olan parametrelerin belirlenmesi ve problemin tanısının konulması ve çözümü için yapılması gerekenler hakkında operatöre hareket esnekliği sağlayarak, problemin hızlı, kolay ve insan faktöründen mümkün olduğunca bağımsız olarak çözülmesine katkı sağlamak projenin amaçları arasındadır.