10 Ocak 2015 Cumartesi

NÜKLEER SANTRALLER DAİRE BAŞKANI MEHMET BULUT ABD ARGONNE ULUSAL LABORATUARINDA NÜKLEER PROGRAMA KATILDI


NÜKLEER SANTRALLER DAİRE BAŞKANI MEHMET BULUT ABD ARGONNE ULUSAL LABORATUARINDA NÜKLEER PROGRAMA KATILDI



http://www.euas.gov.tr/Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=351&lst=HaberlerListesi


06.09.2013
ILLINOIS
  ​
 
 
Uluslararası Atom Enerji Ajansı (IAEA) ve ABD Enerji Bakanlığı bünyesinde yeralan Argonne National Laboratory (ANL) tarafından  “INT/2/013-Supporting Nuclear Power Infrastructure Capacity Building in Member States Introducing and Expanding Nuclear Power” projesi kapsamında 19-30 Ağustos 2013 tarihleri arasında organize edilen ve Argonne National Laboratory (ANL), Argonne, Illinois eyaletinde gerçekleştirilen “Nükleer Enerji Programlarının Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması İçin Bölgelerarası Liderlik ve Yönetim (Interregional Training Course on Leadership and Management for Introducing and Expanding Nuclear Power Programmes)” programına Nükleer Santrallar Daire Başkanı Dr.Mehmet BULUT tarafından katılım sağlandı.
 
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) nükleer tesislerin güvenli, verimli ve ekonomik şekilde kurulmasını ve işletilmesini temin etmek üzere üye ülkelere yönelik teknik işbirliği programları düzenlemektedir. IAEA, özellikle nükleer teknolojiye yeni geçmek isteyen ülkelere, sağlıklı bir nükleer enerji programının oluşturulması ve temel altyapısının geliştirilmesi amacıyla tavsiye niteliğinde kılavuzlar yayımlamakta, eğitim, kurs, saha çalışması ve çalıştay gibi faaliyetler düzenleyerek destek olmaktadır.
 
Illinois eyaletinde yeralan, Ulusal Argonne Laboratuvarı (Argonne National Laboratory -ANL), Amerika Enerji Bakanlığı'na ait en eski ve en büyük tesislerden biri özelliği taşımaktadır. Nükleer teknoloji araştırmaları için kurulan laboratuvar, günümüzde, nükleer enerji ve alternatif enerji alanındaki çalışmalarının da en yoğun olarak yürütüldüğü yerlerin başında gelmektedir. Laboratuvar daha çok uygulamalı bilimler alanında kullanılmaktadır. Beyin gücü ve güvenin birleştirildiği bu laboratuvarda nükleer enerjinin yanısıra birçok konuda yapılan araştırmalar, ABD devletinin politikalar oluşturmasına yardımcı olmaktadır.
 
Ulusal Argonne Laboratuvarı (ANL) bünyesinde 14 araştırma bölümü yeralmakta ve toplam 3,456 çalışanı bulunmaktadır. Bunların 1,250 bilimadamı ve mühendis, 303 doktora sonrası, 650 yüksek lisans ve lisans öğrencisi bulunmaktadır. Program esnasında Ulusal Argonne Laboratuvarı (ANL)’nda çalışan Türk bilim adamları Nükleer Mühendislik Analizi “The Engineering Analysis Department” Bölüm başkanı Dr.Tanju Sofu, Çevresel Bilim Bölümünden Halil Avcı ve Ayhan Karahan ile görüşülmüş ve ülkemizdeki nükleer projeler hakkında bilgi alışverişi yapılmıştır.
 
“Nükleer Enerji Programlarının Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması İçin Bölgelerarası Liderlik ve Yönetim” programının amacı; IAEA’nın gerekliliklerini karşılamak için nükleer tesis kurulumu ve aktiviteleri ile alakalı yönetim sistemleri kuran işleticiler, gelecekte nükleer tesise sahip olmayı planlayanlar, tedarikçiler ve diğer ilgili organizasyonlara yardımcı olmaktır. Nükleer programını açıklayan veya nükleer kapasitesini genişletme niyetinde olan IAEA üyesi ülke katılımcılarına, ön fizibilite çalışmalarından başlayarak, saha, tasarım, inşaat, işletmeye alma, işletme ve devreden çıkarma aşamalarında gerekli olacak olan nükleer güvenlik kültürü, kalite yönetim sistemleri, kalite temin programları hakkında bilgi verilecek ve bu konulara yönelik olarak uygulama örneklerinin tanıtılması hedeflenmiştir.
 
Programın ülke raporları oturumunda Nükleer Santrallar Daire Başkanı Dr.Mehmet BULUT tarafından “A Perspective of Turkey and Nuclear Power Plant Projects” başlıklı bir sunum yapılmış olup,   programa katılım; ülkemizde ikinci nükleer santral sahası olarak belirlenen Sinop sahasında nükleer santral kurulması amacıyla yapılan çalışmaların yürütülmesi aşamasında, ülke tecrübeleri ve uygulamaları hakkında bilgi alınması ve ABD’nin Nükleer enerji alanındaki düzenleyici uygulamaların görülmesi ve bilgi aktarımı sağlaması açısından faydalı olmuştur.