10 Ocak 2015 Cumartesi

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ İÇİN YER DEĞERLENDİRME PARAMETRELERİNE YÖNELİK ARAŞTIRMALAR PROJESİNİN 1. ÇALIŞTAYI YAPILDI.


SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ İÇİN YER DEĞERLENDİRME PARAMETRELERİNE YÖNELİK ARAŞTIRMALAR PROJESİNİN 1. ÇALIŞTAYI YAPILDI.

http://www.euas.gov.tr/Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=281&lst=HaberlerListesi




07.03.2013
ANKARA
  ​

Şirketimiz EÜAŞ ile TÜBİTAK MAM arasında 26.09.2012 tarihinde imzalanan “Sinop Nükleer Güç Santrali İçin Yer Değerlendirme Parametrelerine Yönelik Araştırmalar Projesi-Hizmet Alımı” protokolü kapsamında, Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü (YBDE) tarafından organize edilen ve Şirketimiz Nükleer Santraller Dairesi Başkanlığı Kontrol Teşkilatına ek olarak, aralarında çeşitli üniversitelerden akademisyen ve bilim adamları ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) uzmanlarının katıldığı 1.Çalıştay 28 Şubat - 01 Mart 2013 tarihlerinde, TÜBİTAK Başkanlık Binası-Prof. Dr. Mustafa İnan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
  
Çalıştay’da Şirketimiz Genel Müdür Yardımcısı Mehmet BİÇER, Nükleer Santraller Dairesi Başkanı Mehmet BULUT ve TÜBİTAK MAM YBDE Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Semih ERGİNTAV birer konuşma yaptılar.
  
Genel Müdür Yardımcımız Mehmet BİÇER yaptığı konuşmada, Şirketimizin Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral projesinde aktif rol alacağını belirterek, dünyada bazı ülkelerin petrol, bazı ülkelerin kömür, bazı ülkelerin de hidroelektrik kaynaklar açısından zengin olduğunu ancak ülkemizin bütün enerji kaynaklarını kullansa bile yakın gelecekte, nükleer enerji olmaksızın elektrik enerjisi talebini karşılamasının mümkün olmayacağını vurguladı.
  
Nükleer Santraller Dairesi Başkanı Mehmet BULUT ise, nükleer güvenliğe işaret ederek Çalıştayda yapılacak beyin fırtınaları ile ortaya çıkacak olan ortak aklın ışığında oluşacak rehberliğin, tasarıma esas parametrelerin belirlenmesinde atılacak ilk adım olacağını belirtti.
  
YBDE Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Semih ERGİNTAV da konuşmasında, Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için 1970'lerden günümüze birçok değerli çalışma yapıldığına değinerek, bu çalışmaların yeni projenin temel taşlarını oluşturduğunu ve yol gösterici niteliğinde olduğunu ifade etti. TÜBİTAK’ın yapılacak yeni araştırmalarla Sinop NGS yer lisansı için gerekli çalışmaların ileriye götürülmesini amaçladığını ve bu kapsamda her türlü desteği vermeğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.
 
Çalıştayda, Sinop ve çevresinin aktif tektoniği, bölge paleotektonik evrimi, tarihsel depremler, bölge stratigrafisi, jeolojik yaş belirleme yöntemleri, orojenik süreçler, bölge sismiği, bölge batimetrisi ve tsunami oluşma riski konularının tartışıldığı çalıştayda bölge jeolojisi ve tektoniğiyle ilişkin belirsizlikler aydınlatılmaya çalışılırken konu uzmanı bilim insanları ve uzmanlar tarafından gelecekte yapılması gereken çalışmalarla ilgili çeşitli görüşler ortaya kondu.
 
Akademik çevrelerin yanında ETKB ve diğer kamu kurum/kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği Çalıştay, TÜBİTAK MAM Proje Yürütücüsü Dr. Onur TAN’ın yaptığı kapanış konuşması ile 01.03.2013 tarihinde tamamlandı.