10 Ocak 2015 Cumartesi

REAKTÖR TEKNOLOJİSİ TEMELLERİ VE İLGİLİ YAKIT ÇEVRİMİ BÖLGELERARASI ÇALIŞTAYI YAPILDI.

02.04.2013
ANKARA
  ​
  
Şirketimiz EÜAŞ’ın ev sahipliğinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) koordinatörlüğünde ve TAEK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının katkılarıyla, 19 farklı ülkeden 26 kursiyer ve 4 uzman eğitmenin katıldığı , Interregional Training Course on Fundamentals of Nuclear Reactor Technology and Related Nuclear Fuel Cycles for Policy Makers - Karar Vericiler İçin Nükleer Reaktör Teknolojisi Temelleri ve İlgili Yakıt Çevrimi Bölgelerarası Çalıştayı” 25-29 Mart 2013 tarihlerinde Ankara TEDAŞ Misafirhanesi Nilüfer Salonunda gerçekleştirildi.
 
Çalıştay, sırasıyla Şirkemiz Nükleer Santraller Dairesi Başkanı Mehmet BULUT, IAEA Kurs Teknik Sorumlusu Dr. Bismark TYOBEKA, ETKB Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati YAMAÇ ve Genel Müdürümüz Halil ALIŞ’ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.
 
Nükleer Santraller Dairesi Başkanı Mehmet BULUT farklı ülkelerden gelen uzmanlara hitaben yaptığı açılış konuşmasında “Şirketimiz EÜAŞ, 19 termik santral ve 84 hidroelektrik santrali ile 24.000 MW’ı aşan bir kurulu güce sahiptir. 2012 yılı sonu itibarıyla Türkiye elektrik üretiminin yaklaşık %40’ını tek başına karşılamaktadır. Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral görüşmelerine Şirketimiz katılım sağlamış ve bunun ile ilgili etüt ve diğer çalışmalar Nükleer Santraller Dairesi tarafından yürütülmektedir. Kurulacak bu santralde belirli bir paya sahip olması öngörülen Şirketimiz aynı zamanda üçüncü santral sahasının belirlenmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından görevlendirilmiştir. Hali hazırda Sinop sahasının yer parametrelerinin belirlenmesine yönelik araştırmalar için TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü ile bir proje yürütülmekte ve hem Sinop santralinin hem de üçüncü sahanın belirlenmesine yönelik faaliyetlerin yoğunluk kazandığı bugünlerde bu çalıştayın Şirketimiz ve ülkemiz için son derece önemli bir yere sahiptir. Çalıştayda, farklı reaktör tiplerinin ve ilgili yakıt çevrimlerinin incelemesi bakımından da farklı coğrafyalardan gelen değerli katılımcılar için de yararlı olacağına yürekten inanıyorum.” dedi.
 
IAEA Kurs Teknik Sorumlusu Dr. Bismark TYOBEKA konuşmasında, Çalıştayın Türkiye’de gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu belirterek, ev sahipliği için EÜAŞ’a teşekkür etti.
 
ETKB Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati YAMAÇ ülkenin hızla artan elektrik talebine vurgu yaparak başladığı konuşmasında, Nükleer Santrallerin Türkiye’nin üretim projeksiyonundaki önemine değindi.
 
Şirketimiz Genel Müdürü Halil ALIŞ yaptığı açılış konuşmasında; “Türkiye’nin güneyde Akkuyu’da, kuzeyde Sinop’ta nükleer santral kurmaya karar verdiği ve bu alanda hızla yol aldığı bugünlerde, Şirketimiz özellikle Sinop’ta kurulacak olan nükleer santral projesinde aktif bir rol almakta ve Çalıştayda farklı reaktör tipleri ve ilgili yakıt çevrimleri detaylı bir biçimde inceleneceğinden dolayı yapılan bu Çalıştay ülkemiz açısından çok önemlidir. Katılımcıların dört kıtaya yayılmış geniş bir coğrafyadan geldiği gerçeği ışığında, nükleer enerji alanında her ülkenin şüphesiz farklı plan ve yaklaşımları bulunduğunun bilindiğini ve bu açıdan bakıldığında Çalıştayın adı geçen ülkeler ve temsilcileri için de son derece yararlı ve geniş bir perspektif sağlayıcı niteliklere sahip olduğunu düşünüyorum. Ülkemizi nükleer teknoloji ile tanıştırmak için var gücümüzle çalıştığımız bugünlerde bu Çalıştayın gerek değişik ülkelerden gelen katılımcılar gerekse ETKB, TAEK ve Şirketimiz katılımcıları için yararlı ve başarılı bir çalışma dönemi olmasını tüm samimiyetimle diliyorum.” dedi.
 
Çalıştayda farklı reaktör tipleri ve ilgili yakıt çevrimleri detaylı bir biçimde incelenerek nükleer atık yönetimi ve geçmişte yaşanan nükleer kazalar konusunda bilgiler verildi. Nükleer Teknolojiye yeni geçiş yapacak ülkelerin düzenleyici kurumlarının yapması gereken çalışmalar hakkında bilgiler içeren, özellikle IAEA tarafından görevlendirilen, konusunda önde gelen 4 farklı ülkeden gelen uzmanlar tarafından gerçekleştirilen sunumlar; ülkemizin de arasında bulunduğu ilk nükleer santralini kurma aşamasında olan ülkeler açısından oldukça faydalı olduğu belirtildi. Türkiye'den ETKB, EÜAŞ ve TAEK katılımcılarına ek olarak; Arnavutluk, Şili, Hırvatistan, Gana, Endonezya, Kazakistan, Litvanya, Malezya, Nijer, Pakistan, Polonya, Sudan, Tayland ve Vietnam’dan gelen katılımcıların; nükleer enerji alanında ülkelerinin farklı plan ve yaklaşımlarını da sundukları Çalıştay, ülkemizin nükleer reaktör teknolojisi ve yakıt çevrimleri konusunda bilgilendiği ve farklı ülkelerin tecrübeleri hakkında fikir sahibi olduğu bir ortam sağladı.
 
Ayrıca Çalıştayda sunum yapan hocalardan İsveç SKB International AB şirketinden  Adviser  Hans Forsström, 28 Mart 2013 tarihinde ETKB Nükleer Enerji  Proje Uygulama Dairesi uzmanları ve EÜAŞ Nükleer Santrallar Dairesi  personeline “ The Swedish Nuclear Waste Management Programme” konulu İsveç’in nükleer atıklar ile ilgili ülke tecrübelerini ve İsveç Nükleer Atık  Yönetimi Programı  hakkında seminer verdi.
 
Hafta boyunca Şirketimiz tarafından katılımcılara Alışveriş Turu, Gala Yemeği ve Ankara Şehir Turu gibi organizasyonların düzenlendiği Çalıştay, ETKB Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati YAMAÇ, Şirketimiz Genel Müdür Yardımcıları Nurettin KULALI ve Mehmet ÖZTÜRK ile Nükleer Santraller Dairesi Başkanı Mehmet BULUT, IAEA eğitmenlerinden Dr. Bismark TYOBEKA ve Dr. Kaluba CHITUMBO’un katılımcılara sertifikalarını sunduğu kapanış töreni ile 29 Mart 2013 tarihinde sona erdi.