10 Ocak 2015 Cumartesi

NÜKLEER SANTRALLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞINDA “DURUM TESPİT ÇALIŞTAYI YAPILDI

NÜKLEER SANTRALLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞINDA “DURUM TESPİT ÇALIŞTAYI (FACT-FINDING MISSION)” TOPLANTISI YAPILDI.





http://www.euas.gov.tr/Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=465&lst=HaberlerListesi


26.09.2014
ANKARA
 
Uluslararası Atom Enerji Ajansı (IAEA) önerisiyle, Şirketimiz EÜAŞ tarafından organize edilen “Uzman Misyonu Çalıştay Toplantısı (Fact-Finding Mission)”, 8-9-10 Eylül 2014 tarihlerinde Genel Müdürlük Eğitim salonunda gerçekleştirildi.
 
 
Çalıştaya, IAEA uzmanları; Nükleer Altyapı Geliştirme Bölümünden Nükleer Mühendis Marta FERRARI, Uluslararası Deprem Güvenliği Merkezi Başkanı Sujit SAMADDAR, Ekonomi ve Planlama Çalışmaları Bölümünden Enerji Sistemleri Analisti Paul WARREN, Nuclearelectrıca Eski CEO’su ve IAEA Uzmanı Dr. Nelu ROTARU, UAB Visaginas Nükleer Santrali Eski Genel Müdürü ve IAEA Uzmanı Marius GRINEVICIUS katılım sağladılar. Ayrıca Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı personeli, Sinop Nükleer Santral Projesinin gerçekleştirilmesinde yer alacak Japon-Fransız Konsorsiyumunu oluşturan MHI (Mıtsubıshı Heavy Industries), GDF SUEZ (Gas De France Suez), ITC (Itochu) firmalarının projeden sorumlu yöneticileri ile teknik personeli, EÜAŞ Nükleer Santrallar Dairesinden şube müdürleri ve teknik personeli ile nükleer faaliyetlerde yer alan diğer başkanlık dairesi personeli katıldılar.
 
Çalıştay, fizibilite çalışmalarına ve ayrıca bu süreçte yürütülen diğer konularda, IAEA uzmanlarının ve ayrıca nükleer santral sahibi diğer ülkelerden gelen uzmanların tecrübelerinin, EÜAŞ’ta nükleer faaliyetleri yürüten personel ile paylaşması amacıyla düzenlendi.
 
Çalıştayda; Saha çalışmaları, Çevresel etki değerlendirme (ÇED), Finansal yapılanma, İnsan kaynakları, Paydaşların katılımı ve iletişim, Ekonomik etki değerlendirme, Kalite yönetimi Nükleer güvenlik kültürü ve Diğer Ülkelerin Tecrübeleri, konuları ele alındı.
 
Çalıştaya, Şirketimiz Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet BİÇER ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı Nükleer Altyapı Geliştirme Bölümü Nükleer Mühendisi Marta FERRARI tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.
 
Şirketimiz Genel Müdür Yardımcısı M. BİÇER yaptığı açılış konuşmasında; ETKB tarafından Sinop Nükleer Santral Projesi için yürütülen müzakereler sonucunda imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma sonrasında, Japon Konsorsiyum ile fizibilite çalışmalarına başlayan EÜAŞ’a, IAEA’nın yardımcı olması ve destek vermesinin çok önem arz ettiğini belirtti.

IAEA Nükleer Altyapı Geliştirme Bölümü Nükleer Mühendisi Marta FERRARI ise üye ülkeler için genel olarak IAEA yaklaşımı ve rolü hakkında bilgiler verdiği açılış konuşmasında; Nükleer santral projesine yeni başlayan ülkelere IAEA’nın yardımcı ve destek olduğunu, özellikle nükleer santral sahibi diğer ülkelerin tecrübelerinden faydalanmanın çok yararlı olacağını, bu kapsamda EÜAŞ için de böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyleyerek uzmanlarla yapılacak olan sunumlar ve karşılıklı soru cevaplarla tecrübelerin aktarılmasının hedeflendiğini, bu nedenle özellikle fizibilite çalışmalarına yeni başlamış olan EÜAŞ için, IAEA uzmanlarının tecrübelerini aktarmalarının faydalı bir çalışma olacağını vurgulayarak iletişim ve paydaşların katılımı hususunun bu süreçte çok önem arz ettiğini belirtti. FERRARI konuşmasını, IAEA’nın nükleer faaliyetlere yeni başlayan diğer ülkelerde yaptığı çalışmalardan örnekler vererek sonlandırdı.
 
Açılış konuşmalarının ardından, şirketimiz Elektrik Üretim A.Ş. adına yapılan sunumlara geçildi. İlk olarak Nükleer Santrallar Daire Başkanı Dr. Mehmet BULUT, EÜAŞ yapısı ve yürütülen faaliyetler hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Nükleer Santraller Şube Müdürü Nurettin SAVRUK Sinop Nükleer Santral Projesine yönelik bugüne kadar yapılan anlaşmalar, çalışmalar ile EÜAŞ ve Japon Konsorsiyumu arasındaki yürütülen faaliyetler ve organizasyon yapısı hakkında, Şube Müdürü Erhan İSLAMOĞLU; EÜAŞ ve Japon Konsorsiyumu işbirliği ile yürütülmekte olan fizibilite çalışmaları hakkında, Çevre Dairesi Mühendisi Selin BABAOĞLU Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) hakkında sunumlar yaptılar. Nükleer Santrallar Dairesi Mühendisi Çağdaş ÇAKIR İnsan Kaynakları ve Yönetimi hakkında, Müdür Yardımcısı Mehmet Veysi EKMEN İletişim ve Paydaşların Katılımı hakkında, Mühendis Mete Emin ATMACA Projenin finans yapısı hakkında, Müdür Yardımcısı Gülcan KOCA Ekonomik Etki Değerlendirme Çalışması hakkında ve Mühendis Kübra AYDIN ise Kalite Temini hakkında sunumlar yaptılar.
 
Çalıştayın ilk çalışma günü, IAEA uzmanı Sujit SAMADDAR’ın gerçekleştirdiği, saha çalışmaları ve fizibilite çalışmalarına yönelik sunum ile tamamlandı. SAMADDAR, saha çalışmaları (siting) ve fizibilite çalışmaları hakkında bilgiler sunduğu sunumunda, sahada ihtiyaç duyulan teknik personel sayısından, yapılması gereken analizlerden, bu süreçte ihtiyaç duyulan konulara özel eğitimlerden bahsederek genel olarak konuyla ilgili sıkça sorulan soruları cevaplandırdı.
 
Çalıştayın ikinci gününe, IAEA uzmanlarının sunumları ile başlandı. Daha sonra katılımcılarla soru cevap şeklinde karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Saha çalışmalarına yönelik sunumlardan; Dr N. ROTARU, Fizibilite Çalışmaları Hazırlıkları hakkında, M. GRINEVICIUS ÇED hakkında, P. WARREN Finansal Risk Yönetimi ve Ekonomik Etki Analizi hakkında ve son olarak M. FERRARI İletişim ve Paydaş Katılımı konularında tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Şirketimiz Elektrik Üretim A.Ş. teknik ve hukuk personelinin yanı sıra ve MHI, ITC ve GDFSUEZ şirketlerinin projeden sorumlu yöneticileri ile teknik personeli tarafından IAEA uzmanlarına yöneltilen sorular detaylı olarak tartışılarak cevaplandırıldı.
 
IAEA uzmanları, Sinop Nükleer Santral Projesi kapsamında santrali yapacak ve işletecek olan Proje Şirketinin kurulmasına yönelik yapılacak olan Hissedarlar Anlaşmasının EÜAŞ açısından çok önem arz ettiği, EÜAŞ’ın ihtiyacını anladıklarını ve bu konuda IAEA tecrübelerini EÜAŞ’a aktarmak istediklerini belirttiler.
 
Toplantı sonunda, EÜAŞ, Japon Konsorsiyumu şirketleri ve IAEA adına ayrı ayrı, toplantının genel değerlendirilmesi yapılarak kısa kapanış konuşmaları yapıldı.
 
IAEA Nükleer Altyapı Geliştirme Bölümü Nükleer Mühendisi Marta FERRARI; Sinop Nükleer Santral Projesi kapsamında EÜAŞ’a ve Türkiye’ye IAEA desteği konusunda istekli olduklarını ve bu Çalıştay süresince EÜAŞ’ın ilgisinden memnun olduklarını, gelecekte yapılacak işbirliği çalışmaları için iyi bir başlangıç olduğunu vurguladı.
 
Nükleer Santrallar Dairesi Başkanı Dr. Mehmet BULUT, IAEA uzmanlarına verdikleri destek için teşekkürlerini ileterek yapılan Çalıştayın kendileri için yol gösterici olduğunu vurguladı.Uzman Misyon Çalıştay Toplantısı 10 Eylül 2014 tarihinde sona erdi.